top of page
  • Miloš Gizdovski

3 besplatne android aplikacije za obradu fotki

Da je neko pre 5 godina rekao fotografima da će moći da prave dobre fotke pomoću mobilnog telefona, deo njih bi poverovao. Obradu tih fotografija na telefonu već niko ne bi smatrao realnim.

Ipak, na Google Play-u trenutno postoji nezamerljiv broj jako dobrih aplikacija za obradu fotografija, a iz dana u dan se taj broj povećava.

U nastavku su 3 besplatne aplikacije za Android opertivni sistem koje su jednostavne i korisne za dodatno sređivanje slika iz naših galerija. Neke od ovih aplikacija imaju i verziju za telefone sa iOS operativni sistemom.

Trenutno najpopularnija aplikacija i masivna društvena mreža. Preko 400 miliona korisnika ima profil na Instagramu.

U panelu za obradu možete srediti fotku iz galerije ili pokrenuti kameru za slikanje. Ono zbog čega je Instagram postao poznat jesu filteri. Moji omiljeni su Crema, Ludwig, Hudson i Sutro.

Naravno, korišćenje ostalih alata poput dodavanja izbledelog layera (Fade), dodavanje vinjeta (Vignette) i dodavanje blura (Tilt Shift) se svakako preporučuje.

Ideje za instagram fotke možete naći u mom prethodnom blogu 5 trikova za bolje instagram fotke.

Prepoznatljiva aplikacija kako na mobilnim telefonima, tako i kao presets za Lightroom. Gore navedeni fade je postao popularan upravo zbog vsco efekata.

Dobra stvar je što možete da kupite dodatne efekte odlaskom na dugme Shop u samoj aplikaciji.

Ozbiljniji nivo obrade od Instagrama i VSCO aplikacija. Photo Editor ima dosta opcija, pa se s pravom naziva fotošopom među mobilnim aplikacijama.

Fotke se mogu pored standardnih alata poput kontrasta, osvetljenja, crop-a, sređivanja boja i sl. mogu i podešavati i u pogledu levels-a, curves-a, color replacement-a, perspektiva, white balansa... Postoje čak i napredne opcije poput clone tool-a kojim se mogu kopirati oblasti sa slike i tako ''brisati'' određeni nedostaci, kao i opcija denoise kojom se uklanja šum sa fotke.

Pored navedenih besplatnih aplikacija postoje i one koje se plaćaju, a koje imaju savršenije i brojnije alate za obradu fotografija.

Pored najavljenih inovacija, poput dodavanja većeg broja kamera na telefonu, možemo očekivati sve bolje i bolje aplikacije koje će omogućiti složeniju obradu naših fotografija.

Miloš Gizdovski

47 views

Recent Posts

See All
bottom of page