top of page
  • Miloš Gizdovski

Kako dobra fotka može da poboljša Facebook reklamiranje?


milos-gizdovski-vintage

Facebook reklamiranje je od pre par godina postalo trend na našim prostorima i u budućnosti možemo očekivati da će sve veći broj stranica početi da plaća oglašavanje obzirom da je organski doseg objava drastično smanjen.

Organska objava je objava koja još uvek nije ''bustovana'', već je prirodno pokupila lajkove. U čemu je glavni problem sa smanjenjem organskog dosega objave?

Pretpostavimo da umete lepo da slikate i imate FB stranicu od 1000 pratilaca na kojoj prikazujete svoje radove. Da ste u godini 2012. sve bi bilo lako - objavite fotografiju vašeg slikarskog umeća, krenu lajkovi, vašu objavu neko sheruje i to vidi još veći broj ljudi, pa vi ubrzo zaradite brdo lajkova.

Međutim, kao što je Google uradio sa svojim Adwords sistemom reklamiranja kada se pojavio veći broj oglašivača, tako je i FB vremenom postepeno smanjivao doseg organske objave na stranici.

Vratimo se sada na vašu stranicu. Godina je 2016. i vašu fotografiju na kojoj se vidi perfektan portret neke poznate ličnosti vidi tek 90-100 osoba. Broj lajkova 10. Kako sada da doprete do većeg broja ljudi, pa makar to bili i vaši pratioci?

Prosto, odlučite se za plaćeno oglašavanje na fejsu. Kako to izgleda? Postoji panel za upravljanje oglasima koji se zove Ads manager. U njemu se vrše podešavanja za reklamiranje, prave se targetovane i custom publike (Audience) i dodaju sredstva plaćanja.

Korisne tutorijale za FB reklamiranje možete naći na sajtu Ivana Bildija i Webinariuma.

Sve to prođete, odlučite se da radite plaćene objave (bust posts), definišete ciljnu grupu i napravite svoju prvu reklamu. Međutim, opet niste zadovoljni rezultatom. Post engagement nije na zadovoljavajućem nivou.

Onda pogledate svoju objavu i uporedite sa stranicom nekog poznatog brenda.

Njihove objave sadrže velike i odgovarajuće slike, čak i linkovi njihovog bloga imaju slike. Uz fotografiju ide neka kratka objava, emoticon, hashtag.

Fotografija je profesionalno urađena i što je najvažnije - nije sa stocka ili skinuta sa neta.

Opet pogledate svoju objavu. Slika je polu-mutna, kompozicija nije dobra, osvetljenje je loše. Nema teksta uz objavu koji utiče na ljude da kliknu i otvore objavu. Već znate šta je potrebno da promenite.

Ako mislite da se ovo ne dešava ili se dešava retko, varate se. Veliki broj stranica, pored lošeg targetiranja ciljne grupe, pravi grešku tako što bustuje postove koje ne sadrže fotografiju dovoljno tehnički i vizualno dobru da privuče pažnju u moru objava na News feed-u.

Takođe, te objave često imaju previše teksta i nisu baš user friendly na mobilnom telefonu.

''Ok, šta je onda ideja? Skidanje dobrih fotki sa neta?''

Iako sam video da ovo može da prođe, generalno sam protiv ove ideje. Mislim da smo mi kao korisnici interneta poprilično evoluirali i da nam ''generičke'' fotke skinute sa nekog stock sajta ili bilo gde na internetu prosto prolaze i ne obraćamo pažnju na njih.

Posmatrano iz ugla oglašivača, ovo za posledicu ima nizak CTR (click through rate), tj. objava se prikazala velikom broju ljudi, ali je broj klikova, lajkova i sherova nizak.

''Ok, kapiram, treba da pravim dobre fotke, ali ja nisam samo slikar već prodajem i kompjutersku robu, stock fotke su najbolji izbor za to.''

Što bi ovo bilo pravilo? Vodim stranicu za firmu HelpDisc koja se bavi spasavanjem podataka, pogledajte kako izgleda cover:

Ko bi rekao da hard disk može na ovakav način da se iskoristi? Ovu i slične fotografije koristili smo za razne objave koje su imale po 200-300 lajkova i preko hiljadu klikova.

Poenta je da svaki proizvod ili uslugu prikažete na kvalitetan način koji će privući pažnju potencijalnog kupca.

Ako slikate ljude napravite njihovu fotografiju kako drže svoj portret ili prosto unajmite fotografa da vam fotografiše radove pod dobrim svetlom. Ako vršite uslugu popravke nekog široko poznatog proizvoda - stavite ga u neku neuobičajno okruženje, kao što je hard disk na slici iznad.

Bitno je da se postavite u ulogu korisnika koji skroluje news feed i potrebno je da mu nešto privuče pažnju. Pretražite instagram, pinterest, tumblr i sl. kako biste dobili inspiraciju.

Razmišljajte out of the box i smislićete bar 3-4 ideje koje mogu da se realizuju i poboljšaju vaše plaćenu objavu.

Miloš Gizdovski

51 views

Recent Posts

See All
bottom of page