top of page
  • Miloš Gizdovski

Fotografije beogradskih oldtimera (+ ideje kako da ih slikate)

Stari automobili (oldtimeri) odavno su nezaobilazan motiv kako urbane (gradske) fotografije, tako i wedding fotografije.

Svojom pojavom u gradu privlače pažnju svih pešaka, pa se često isti automobil nađe u albumima mnogih telefona i fotoaparata.

Beograd nažalost nema onoliko oldtimera koliko ih ima Havana (glavni grad Kube), ali se svakako mogu videti zanimljivi primerci starih automobila i u našem glavnom gradu.

U nastavku su moje fotografije beogradskih oldtimera sa kratkim savetima kako da sami napravite kvalitetnije kadrove ovih muzejskih eksponata na točkovima.

1. Duga ekspozicija

Za ovo vam treba oldtimer parkiran blizu ulice kako bi se uhvatio pokret ostalih automobila.

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera1

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera2

Ukoliko slikate noću, podešavanje fotoaparata je sično kao za Blue hour photography (klikni za uputstvo), dok je za dnevnu long exposure fotku potrebno da imate ND filter, po mogućstvu varijabilni.

2. Pogled u unutrašnjost

Trudite se da volan bude u fokusu, a da kadar bude kroz zadnja vrata ili zadnje staklo.

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera4

3. Detalji

Točak, znak na haubi, retrovizor, svetlo... oldtimeri su puni detalja. Koristite neki prajm objektiv ako koristite DSLR ili približite mobilni i manualno odredite fokus.

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera5

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera6

4. Prvi i drugi plan

Ako budete te sreće pa nađete više oldtimera na jednom mesto, onda iskoristite priliku da ih sve smestite u jedan kadar, pri čemu birajte šta će biti glavni motiv.

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera7

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera8

5. Posebno svetlo

Iskoristite zalazak sunca i fotkajte tako da napravite lens flare (odbljesak). Ako uspe imaćete fotografiju koja će sigurno privući pažnju.

milos-gizdovski-fotografije-oldtimera14

Poslednji savet koji imam jeste da koristite filtere koji daju filmski/analogni efekat. Oldimeri su svakako iz tog perioda.

Ostatak fotografija oldtimera možete videti u galeriji ispod, a slobodno bacite pogled na moju Facebook i Instragram stranicu :)

114 views

Recent Posts

See All
bottom of page