top of page
  • Miloš Gizdovski

Beograd noću - fotografije Tašmajdana

Galeriju fotografija Beograda noću koju sam započeo slikama Kalemegdana nastavljam jednom specifičnom, još starijom lokacijom od beogradske tvrđave - Tašmajdanom.

Naziv potiče od turskog naziva za kamenolom obzirom da je ispod sadašnjeg parka vađen kamen koji su još Kelti i Rimljani koristili da bi gradili Singidunum.

Tašmajdanske pećine nastale su pre više od dva milenijuma, a pored pomenutih Kelta i Rimljana, koristili su ih stanovnici grada kada god je bilo ratno stanje, Karađorđe kada je kretao na Turke, ali i Nemci koji su tu imali nacističku Komandu za jugoistok.

Iznad pećina nalazi se poznata crkva Svetog Marka, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci Cara Dušana, kao i poslednjih Obrenovića - Aleksandra i Drage Mašin.

beograd-nocu-tasmajdan-crkva-svetog-marka

Crkva je pravljena po uzoru na Gračanicu i, pored Hrama Svetog Save, predstavlja najmonumentalniji religijski spomenik kulture u Beogradu.

beograd-nocu-tasmajdan-ruska-crkva

Iza crkve Svetog Marka nalazi se mala ruska crkva Svete Trojice završena 1924. godine.

U crkvi je sahranjen ruski belogardejski general Vrangel, a može se videti i šal carevića Alekseja Romanova.

beograd-nocu-tasmajdan-ruska-crkva2

Sam Tašmajdanski park je oduvek bio omiljeno šetalište stanovnika Beograda, a u poslednjoj rekonstrukciji dobio je i fontanu.

beograd-nocu-fontana

beograd-nocu-fontana1

Tašmajdan može postati značajna turistička atrakcija ukoliko se pećina adaptira i pretvori u izložbeni prostor. Bilo je čak ideja da jedan deo podzemlja bude javni akvarijum.

U svakom slučaju, veliki broj građana smatra da je Tašmajdan najomiljeniji park u Beogradu, a to potvrđuje i činjenica da sam za neke od ovih fotografija morao da sačekam 10-15 minuta da bi se svi sklonili iz kadra :)

Pratite me na Fejsu i Instagramu, možda vidite još neku zanimljivu fotku popularnog ''Taša''.

Recent Posts

See All
bottom of page