top of page
  • Writer's pictureMiloš Gizdovski

Sada je pravo vreme da sređujete fotografije

Updated: Apr 1, 2020


Trenutna situacija (covid-19 pandemija) nas je sve zatvorila i poprilično pokvarila planove koje smo imali za ovo proleće.


Bilo kako bilo, ovo je možda prilika da sredite sve one gigabajte (terabajte) slika koje leže u nekom folderu sa nazivom 2017, 2018. ili 2019.


Da biste se bolje organizovali, evo nekoliko saveta šta bi trebalo da uradite.Prvo očistite kompjuter ili eksterni disk od duplikataNisam mogao da pretpostavim koliko istih slika imam po različitim folderima.


Sve to nastane u brzini, prebacim fotke sa kartice na komp, zaboravim na to, onda pred sledeće slikanje opet prebacim te iste fotke kako bih oslobodio prostor na kartici.


Da biste uštedeli vreme, skinite neki od programa koji pronalaze duplikate slika.


Možete naći više takvih programa, a ja sam izabrao Duplicate Photo Cleaner jer je jednostavan za korišćenje. Program možete naći ovde.Zatim, napravite bolju strukturu folderaUme da bude jako nezgodno ako su vam fotke organizovane po folderima koji imaju nazive New folder, New folder (2), Razne, Svašta, itd.


Niti ćete znati gde je šta, niti da li su tu slike koje možda mogu da se srede.


Iz tog razloga je dobro da postavite bolju strukturu foldera, makar da ih klasifikujete po godinama i lokaciji za početak.


Treba vreme, ali je daleko bolje kada uvedete neki red jer ako ne možete da se setite u kom folderu su neke slike, uvek možete da se setite gde su slikane ili koje godine.Odvojite one koje vam se čine da su vredne za obraduDok sam kopao po folderima naišao sam na neke starije fotografije za koje sam se odmah setio da sam planirao da ih naknadno sredim.


Stajale su tamo gde sam ih ostavio pre 5 godina, u istom folderu gde su i ostale slike.


Da se ne bi opet desilo, sada sam napravio jedan folder u koji sam prekopirao sve fotografije koje imam nameru da sredim i ostavio ga na Desktopu.Krenite da sređujete fotke - preporučujem Adobe LightroomDanas osnovna obrada fotografije nikad nije bila jednostavnija.


Postoji dosta aplikacija koje možete preuzeti sa interneta koje samo jednim klikom olakšavaju celu obradu fotografije.


Zašto preporučujem Lightroom?


Prvo, zato što je jednostavan, a opet moćan. A drugo, zato što imaju odličnu i besplatnu aplikaciju za telefone.


U poređenju sa Photoshop-om, Lightroom je više usmereniji i prilično je šablonski alat.


Nema manipulacije na nivou piksela kakvu nudi Photoshop i optimizovan je za jednostavnu obradu većeg broja fotografija koristeći isti set filtera ili preset-ova.


Svaki preset se može podesiti i prilagoditi baš vašoj fotografiji.


Detaljnije obašnjenje kada koji program da korisite možete naći u mom članku Kada Photoshop, a kada Lightroom?


Evo jedne fotke koju sam uradio pre neki dan u Lightroom-u:


Sremski Karlovci fontana

Sremski KarlovciVerovatno je ne bih ni primetio da nisam uzeo da sređujem stare foldere sa slikama.


Siguran sam da možete naći dosta fotografija koje mogu da se srede i postanu deo feed-a na Instagramu.


Treba uključiti maštu, sagledati nove opcije, pa možda tako i doći do novog stila za obradu fotografija.


Sad je najbolje vreme, kada su svi kod kuće i na telefonima, da pronađete svoje stare fotografije koje su ostale zaboravljene.


A ako vam se neke baš dopadnu, odštampajte ih. Radio sam sa ekipom koja celi posao radi bez odlaska u foto radnju (izrada fotografija online).Za kraj, ne objavljujte fotke baš odmahNeka ih još neko pogleda. Možete i vi sutradan. Možda ćete naći neki detalj koji je promakao.


Samo nemojte da ih zaboravite opet u nekom folderu.


70 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page