top of page
  • Miloš Gizdovski

5 trikova za bolje instagram fotke

Updated: Sep 17, 2020

Instagram je trenutno najpopularnija aplikacija za objavljivanje i deljenje fotografija sa prijateljima. Veliku popularnost je stekao zbog jednostavnosti upotrebe i mogućnosti da se fotografije ''provuku'' kroz filtere koji daju vintage/retro izgled.

Pored filtera, tu su i neizostavni #hashtagovi koji omogućavaju da se fotografije grupišu po proizvoljnim terminima i tako omoguće drugim korisnicima Instagrama da vide te iste fotografije.

Stvar koja možda najviše izdvaja Instagram od drugih aplikacija jeste kvadratni oblik fotografija koji je do prošle godine bio jedini format koji je mogao da se uploadu-je. Iako je sada moguće ubaciti fotografije koje nisu kvadrati, ova forma se ipak zadržala kao najpopulaniji format fotografija.

Kako da napravite fotku koje će privući pažnju? Iskoristite ovih 5 trikova i zaradite brdo lajkova.

1. Sunčevi zraci (Lens flare)

Bilo da se pojavljuju iza zgrade, automobila, osobe i sl. zraci sunca, poznatiji kao lens flare, dobar su trik koji može da vam pomogne da učinite fotografiju interesantnijom.

Zašto su ovakve fotke popularne? Zato što su ti zraci uvek neobični i interesantni, daju ''nesavršen'' izgled fotografiji, potpunu spontanost i odsustvo pažnje o detaljima.

2. Pogled odozdo

Kako izgleda ulica ako je slikate tako što postavite telefon/fotoaparat na asfalt? U nekim prilikama to može biti sjajna fotka, naročito ako su oblaci neobični.

Nekada možete i vi biti predmet fotografije, ukoliko želite da napravite snimak dok skačete. Naravno, pazite da skočite direktno na telefon.

3. Žablja perspektiva

A kako to izgleda ako telefon/fotoaparat koji je na zemlji okrenete prema nečemu?

Još ako iskoristite objekte na zemlji, poput trave, kamena ili lista kao na fotografiji iznad, onda je fotka iz žablje perspektive pun pogodak.

4. Obrnuta refleksija

Refleksija je stara fora, ali da ste čuli za obrnutu refleksiju?

Poenta je slikati objekat i refleksiju, a zatim okrenuti fotografiju. Naravno, neće svaki put fotka izgledati bolje, nekada treba ostaviti realnu refleksiju, ali je ovo sjajan trik za pravljenje interesantne fotografije.

5. Pogled iz unutra

Često je fotografija iz stana ili iza ograde mnogo interesantnija od pukog slikanja pogleda koji nam se pruža.

Iskoristite ogradu, žicu ili prozore i napravite fotku koja dočarava drugačiju perspektivu nego što biste inače prikazali.

Kako vam se čine ideje? Pratite moj instagram profil kako biste pokupili još par dobrih trikova koji će vam obogatiti galeriju.

Miloš Gizdovski

153 views

Recent Posts

See All
bottom of page